"Psi so čudeži s šapami." Susan Ariel Rainbow Kennedy

Css Template Preview
Nižji izpiti

Nižji izpiti šolanih psov zajemajo izpite po programu A in B-BH:

-          Tečaj  A

-          Tečaj  B-BH

TEČAJ A in B-BH

Začetek tečaja A in B-BH: Tečaja potekata v spomladanskem in jesenskem terminu. Prvi termin je od marca do konec junija, drugi termin od septembra do konec novembra. V primeru večjega vpisa in interesa tečajnikov lahko eno skupino organiziramo tudi v dopoldanskem času med tednom skozi celo leto. 

Časovna razporeditev treningov: Tečaj osnovnega šolanja obsega delo v strnjenih seminarjih in posameznih urah teoretičnega dela ter praktičnega dela na poligonu in urbanem okolju. Treningi so 2x tedensko po 1 šolsko uro. Treningi osnovnega šolanja so ob ponedeljkih fin četrtkih. 

Cena tečaja A in B-BH: 150 eur + 20 eur članarina, izpit 30 eur

Kdo se tečaja lahko udeleži: V A in B-BH sprejemamo vse vodnike in pse stare od 6 mesecev dalje. Predhodno znanje ni potrebno zaželjeno pa je predhodno obiskovanje male šole. 

Program dela: 

- kako zgraditi dobro navezavo vodnik-pes

- učenje in utrjevanje pravilne igre s psom

- učenje pravilnega nagrajevanja psa in izrekanja graje 

- nadaljevanje učenja pravilne hoje ob vodniku s poudarkom na večji pozornosti psa na vodnika

- socializacija psa v različnih okoljih z motečimi dejavniki

- učenje osnovnih povelj kot so vaja "sedi", "prostor", odpoklic (vaja "sem"), hoja ob vodniku (vaja "poleg"), odlaganje psa z motenjem, hoja na vrvici (A) in brez vrvice (B-BH), sedi in prostor v gibanju, delo v urbanem okolju, obnašanje psa v skupini ljudi...

- ... 

Izpit: Po končanem tečaju A in B-BH bo društveni izpit. Vsi, ki boste društveni izpit prestali se lahko udeležite tudi izpitov Kinološke zveze Slovenije. Izpita A se lahko udeležijo psi, ki so na dan izpita stari najmanj 12 mesecev, za izpit B-BB pa 14 mesecev. 

POGOSTA VPRAŠANJA

Kaj potrebujem ob vpisu v tečaj A, B-BH? 

Ob vpisu v tečaje nižjega šolanja s seboj prinesite potni list živali (modra knjižica), rodovnik psa v kolikor ga ima ter vaše osebne podatke oz. podatke lastnika in vodnika psa (ni nujno ista oseba). 

Ali lahko na tečaj nižjih izpitov hodi več vodnikov istega psa?

Istega psa lahko vodi eden ali največ dva vodnika istega gospodinjstva. Veseli bomo v kolikor se bodo tudi vaši družinski člani udeleževali tečaja saj vsi živite skupaj s psom in je zaželjeno, da vzgoja psa tudi doma poteka enako pri vseh družinskih članih. 

 Kakšno opremo potrebujemo za psa na samem tečaju?

Na samem tečaju potrebujete klasično ali zatezno ovratnico za psa ter povodec, ki naj ne bo daljši od 1,2 m in naj bo primerno mehak. S seboj morate vedno prinesti tudi nagrade, ki naj bodo hrenovke narezane na kolobarčke. Nikar ne nosite briketov ali piškotkov ter podobnih pribolškov, ki niso najboljša nagrada za psa tekom treninga. Igrača, ki jo uporabljate na tečajih pri igri mora biti primerna za vašega psa. Večji psi imajo lahko večje igrače, manjši psi (pritlikave pasme) imajo lahko na igračo navezano tudi 1 do 1,5 m dolgo vrvico, ki vam bo olajšala igro. Igrača mora biti dovolj mehka (mehke igrače iz jute, zvite stare brisače...), večji psi imajo lahko trše igrače. Razne piskajoče igrače, frizbiji, žogice in podobno ne sodijo v nabor dobrih igrač za trening v mali šoli, seveda pa vam pravilno igro tudi s takšnimi igračamo predstavimo, vendar jih med samim treningom ne uporabljamo. V kolikor nimate primerne opreme jo lahko po ugodnih cenah vedno kupite na društvu. 

Kaj pa oprema vodnika?

Na tečaj vedno pridite pripravljeni za vse vremenske pogoje. Obuvalo naj bo stabilno (pohodni čevlji...) in odporno na dež. Podplat ne sme biti drseč. Razni natikači, sandali niso primerno obuvalo za trening s psom. Ravno tako so gumijasti škorji običajno preveč drseči. Obleka naj bo primerna, s seboj imejte tudi kapo za deč ali močno sonce v poletnem času. 

Katere pasme vpisujete v tečaje?

Pri nas lahko vpišete kateregakoli psa ne glede na to ali ima rodovnik ali ne. Pasma psa ni pomembna.  

Ali so manjše pasme ločene po skupinah?

Kakor se boste tudi v življenju srečevali tako z manjšimi kot veliki psi se morajo ravno tako vsi psi, ne glede na njihovo velikost naučiti bivati v sožitju eden z drugim. Zato v tečaju ne ločujemo pse po velikosti ali pasmah. Na samem tečaju pa se vedno prilagajamo pasemskim posebnostim šolanja in sposobnosti samega vodnika. 

Kako je s plačilom tečaja?

Plačilo je mogoče v gotovini ali preko bančnega nakazila na račun društva ob prijavi v tečaj ali najkasneje teden dni po začetku obiskovanja tečaja. 

V kolikor imate dodatna vprašanja nas lahko kontaktirate na kdkamnik@gmail.com

VABLJENI K VPISU! 

Dodatne informacije o izpitih A, B-BH:

Izpit A obsega:

-          Vodljivost na povodcu

-          Obnašanje psa v skupini ljudi

-          Sedenje z ustavljanjem

-          Prostor in odpolkic

-          Odlaganje psa

Izpit B-BH obsega  3 dele:

  1. Vaje na vadbišču:

-          Vodljivost na povodcu

-          Prosta vodljivost (brez povodca)

-          Sedenje z ustavljanjem

-          Prostor in odpoklic

-          Odlaganje psa z motenjem

    Obnašanje psa v skupini ljudi

  1. Urbano okolje:

-          Srečanje s skupino ljudi

-          Srečanje s kolesarjem

-          Srečanje z avtomobili

-          Srečanje s tekači

-          Srečanje z drugimi psmi

-          Obnašanje privezanega psa in obnašanje do živali

  1. Strokovni izpit za vodnika psa spremljevalca:

-        Strokovni izpit se izvaja v pisni obliki in sicer v obliki testa z vprašanji iz etologije, teorije učenja, veterine, kinologije in predpisov iz področja varstva živali. 

 

Strokovni izpit se izvaja v pisni obliki, in sicer v obliki testa z vprašanji iz etologije, teorije učenja, 

veterine, kinologije in predpisov s področja varstva živali

 

 

Celotni pravilnik najdete na spletni strani Komisije za šolanje http://komisijazasolanje.si.